Paru Asam Pedas
Bahan - Bahan :
600 gm paru
10 tangkai cili kering
dikisar:
4 ulas bawang putih
1 labu bawang besar
1 inci halia
½ sudu kecil ketumbar
½ sudu kecil jintan kasar
½ sudu kecil jintan halus
½ sudu kecil lada hitam
½ sudu kecil serbuk kunyit
2 batang serai - dititik
2 keping asam keping
2 cawan air
Minyak untuk menumis
Cara Memasak :
1. Kisar bahan-bahan kisar sehingga halus.
2. Panaskan minyak. Masukkan serai titik kemudian tumiskan bahan-bahan yang dikisar sehingga garing.
3. Masukkan paru, asam keping dan air. Masak sehingga paru menjadi lembut. Rasa garamnya dan cukup kuahnya, barulah diangkat.
**Klik button print di bawah untuk print resepi ini.