Pages

Nantikan..Banyak lagi resepi yang bakal di update..

Asam Pedas Ikan Pari


Bahan - Bahan :
1 kg ikan pari

dikisar :
5 tangkai cili kering
5 biji cili merah
3 ulas bawang putih
1 labu bawang besar
½ inci halia
1 inci belacan

1 sudu teh serbuk kunyit
2 cawan air asam jawa
2 camca teh gula pasir
2 batang serai - dititik
3 tangkai daun kesum
Minyak untuk menumis
Bendi & tomato

Cara Memasak : 
1. Ikan dibersihkan dan dipotong mengikut suka kemudian panaskan minyak lalu tumiskan bahan-bahan yang dikisar bersama serai titik dan serbuk kunyit, tumis hingga garing.
2. Kemudian, tuangkan air asam jawa. Masukkan ikan, bendi, daun kesum, garam dan gula.
3. Kalau agak pekat, tambahkan air sebelum diangkat.


**Klik button print di bawah untuk print resepi ini.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...