Rendang Ayam
Bahan - Bahan :
1kg ayam - dipotong
dikisar:
4 ulas bawang putih
1cm halia
1cm lengkuas
2 batang serai
80gm cili giling
2 batang kulit kayu manis
2 biji bunga lawang
2 sudu makan kerisik
1 sudu makan ketumbar - disangai dan ditumbuk
400ml santan
100ml air asam jawa
3 helai daun kunyit - dihiris halus
Garam dan gula secukup rasa
Minyak untuk menumis
Cara Memasak :
1. Panaskan minyak dan tumis bahan kisar, kulit kayu manis dan bunga lawang sehingga naik bau.
2. Kemudian masukkan cili giling dan ketumbar. Kacau sehingga naik minyak.
3. Seterusnya masukkan ayam dan biarkan empuk.
4. Masukkan santan dan kacau rata. Pastikan api perlahan.
5. Apabila kuah hampir pekat, masukkan air asam jawa. Kacau sebati.
6. Akhir sekali, masukkan kerisik dan perasakan. Biarkan mendidih.
7. Taburkan daun kunyit di atas rendang. Sedia untuk disajikan.
**Klik button print di bawah untuk print resepi ini.