Bahan - Bahan :
Beberapa ekor ikan kembung
2 labu bawang besar
3 ulas bawang putih
6 biji cili api
2 batang serai
½ inci halia
1 inci lengkuas
5 biji buah keras
1 inci kunyit hidup
1 sudu makan asam jawa
1 sudu makan gula pasir
1 ½ sudu garam
Daun pisang (untuk membungkus)
Cara Memasak :
1. Bawang putih, bawang besar, cili api, serai, halia, kunyit, lengkuas dan buah keras hendaklah ditumbuk lumat.
2. Kemudian digaulkan dengan asam jawa (yang telah dibuang biji), gula dan garam.
3. Gaul rata dan lumurkan pada ikan yang telah dibersihkan.
4. Bungkus dengan daun pisang dan bakar diatas api yang sederhana.
1. Bawang putih, bawang besar, cili api, serai, halia, kunyit, lengkuas dan buah keras hendaklah ditumbuk lumat.
2. Kemudian digaulkan dengan asam jawa (yang telah dibuang biji), gula dan garam.
3. Gaul rata dan lumurkan pada ikan yang telah dibersihkan.
4. Bungkus dengan daun pisang dan bakar diatas api yang sederhana.
**Klik button print di bawah untuk print resepi ini.