Daging Kicap Manis
Bahan - Bahan :
600gm daging
dikisar :
1 labu bawang besar
3 ulas bawang putih
1 inci halia
1 sudu teh lada putih
1 sudu teh lada hitam
2 inci kayu manis
2 kuntum bunga lawang
4 biji buah pelaga
3 kuntum bunga cengkih
3 sudu besar cuka
4 sudu besar kicap manis
1 sudu besar gula
Air secukupnya
Garam secukup rasa
Minyak untuk menumis
Cara Memasak :
1. Daging hendaklah dipotong nipis, dicuci dan ditos. Panaskan minyak lalu tumiskan bahan yang dikisar, masukkan sekali kayu manis, bunga lawang, bunga cengkih dan buah pelaga sehingga naik bau.
2. Masukkan daging dan sedikit air. Masak sehingga empuk.
3. Masukkan kicap, garam. gula dan cuka.
**Klik button print di bawah untuk print resepi ini.